Massage en spierpijn

Helpt een massage bij het verminderen van spierpijn?

Ons lichaam is continu bezig met de afbraak en opbouw van spierweefsel. Na fysieke inspanning raken onze spieren dan ook op microniveau beschadigd als gevolg van afbraak van eiwitten. Deze beschadiging is een natuurlijk proces dat zich vooral voordoet als we een spier niet of onvoldoende voor een bepaalde inspanning hebben getraind. Al deze beschadigingen leiden meer of minder tot spierpijn, kleine ontstekingsreacties waarbij stoffen en cellen betrokken zijn zoals witte bloedcellen, vocht en het enzym creatinekinase.

Het herstel van ons spierweefsel wordt bepaald door de mate van bloedtoevoer. Lichte druk, schuddingen en het gelijktijdig licht oprekken van de spier is al voldoende om bepaalde sensoren te prikkelen die naar de spiercellen ontstekingsremmende en pijnremmende signalen zenden.

Een massage helpt dus, afhankelijk van de uitgevoerde hoeveelheid druk, duidelijk bij het herstel van onze spieren. Kies kort na het sporten dus liever voor een ontspannende massage met lichte druk, veel schuddingen en vocht afdrijvende handgrepen. Bovendien stimuleert een dusdanige massage de productie van mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen, die ons lijf nodig heeft om zichzelf weer op te laden. Handig dus!

Bringin' the heat

Betere sportprestaties na een massage?

Naast aandacht voor voeding en een degelijke trainingsopbouw hebben velen het idee dat massage bijdraagt aan het verbeteren van de sportprestaties.

Er zijn weinig mensen die een massage niet lekker vinden. En als iets prettig aanvoelt, is het meestal ook ergens goed voor. Maar: Een wetenschappelijk bewijs dat massage spieren opbouwt is er niet. Hoe graag je het ook zou willen, een massage bouwt geen spieren op, dat moet je door training doen.

Een massage geeft je wel ontspanning, de vermoeidheid wordt uit je spieren getrokken. En dit gevoel is niet alleen een gevoel maar hangt samen met de afname van het stresshormoon cortisol. Cortisol komt vrij bij zowel geestelijke als fysieke inspanningen. Het is betrokken bij de afbraak van spiereiwitten om energie vrij te maken (handig dus tijdens de training). Maar na het sporten wil je de concentraties van het cortisol natuurlijk zo laag mogelijk houden om verdere spierafbraak tegen te houden en je herstel te bevorderen. En daar is een massage weer goed voor.

Contra-indicaties bij massage

Massage heeft als doel het lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Echter er is een aantal factoren (contra-indicaties), waardoor massage in zijn geheel (absoluut) of gedeeltelijk (relatief) niet uitgevoerd mag of kan worden.

Absoluut:

  • hartklachten en ernstige vaataandoeningen
  • besmettelijke huidziektes en steenpuisten
  • koorts, infectieziektes, griep en zware verkoudheid

Absoluut plaatselijk (rest van het lichaam kan wel)

  • acuut trauma, verwonding of verdikkingen, onbekende oorzaak
  • ontstekingen of tumoren: kans op verergering of verspreiding

Relatief algeheel of plaatselijk (oftewel voorzichtigheid geboden bij)

  • hoge en/of lage bloeddruk
  • trombose, lichte vaataandoeningen of spataderen
  • bot- en spierziektes, zoals reuma, osteoporose of artritis
  • herstelperiode na een operatie

Doe je dus iets goeds!

Boek vandaag nog een massage bij Chris Beerthuizen (trainer bij Hardlopen Amsterdam)

Coaching-Voeding-Sport-Massage

fairwitness.nl

tel. 06 – 28 99 3006

Bron: Het effect van een massage op spierpijn en herstel – http://www.optimaalsporten.nl/

Auteur
We Run The City
Blog Categorie
logo

Running Bootcamp is echt super leuk!

Claire over Running Bootcamp: “Running Bootcamp is super leuk! Tussen het hardlopen door werken aan je spierkracht!! Heerlijk na een stressvolle dag op werk.”

Loopanalyse

Een loopanalyse is een uitstekende manier om efficiënter te leren hardlopen.

Hardloopschema’s

Wil je rustig aan beginnen met hardlopen? We helpen je graag op weg met een schema voor 5 weken.